Δευτέρα, 11 Μαΐου 2009

Ποδηλατο-πλημμύρα χωρίς προηγούμενο σε 33 πόλεις

Οι χιλιάδες ποδηλάτες που κατέκλυσαν χθες το μεσημέρι τους δρόμους 33 ελληνικών πόλεων παραβίασαν -για τις ανάγκες της δεύτερης πανελλαδικής πορείας διαμαρτυρίας- την αρχή ότι κινούνται, αφήνοντας πίσω το μικρότερο δυνατόν «αποτύπωμα», προκαλώντας έκπληξη σε πεζούς και εποχούμενους που έβλεπαν δίκυκλα να περνούν από μπροστά τους. Να περνούν και τελειωμό να μην έχουν...


Ενθουσιασμός, συνθήματα, χάπενινγκ συνόδευσαν την ποδηλατο-πορεία στην Αθήνα, με το πολύχρωμο πλήθος να κινείται χαλαρά. Ασπρα μαλλιά και ράστα, ποδήλατα βουνού και παιδικά ξεχύθηκαν στις κεντρικές λεωφόρους, απολαμβάνοντας μια ελευθερία δυσεύρετη στην αυτοκινητοκρατούμενη πόλη. Δύο ήταν οι συνηθέστερες εικόνες στις «όχθες» της πορείας:

- Οι πεζοί, που κοντοστέκονταν απορημένοι και χαμογελούσαν, καθώς ένιωθαν τόση αθόρυβη ενέργεια επί της ασφάλτου.

- Οι οδηγοί Ι.Χ., ταξί και μοτοσικλετών που, σταματημένοι από την Τροχαία, μιλούσαν στο κινητό, προσπαθώντας να εξηγήσουν τον λόγο που καθυστερούν στην κίνηση: «Είναι χιλιάδες ποδήλατα. Εκατομμύρια!!!»...


Και φωτοβολταϊκά


Στο οργανωτικό πλαίσιο περιλαμβάνονταν τα πάντα: ποδήλατο που μετέφερε μπαταρία και φωτοβολταϊκό πάνελ για τη λειτουργία μικροφωνικής εγκατάστασης. Ομάδες περιφρούρησης εμπρός, πίσω και στα πλάγια. Διανομή φυλλαδίων στους οδηγούς που εξηγούσαν τα αιτήματα και τους ζητούσαν να προσέχουν τους ποδηλάτες και -ακόμη καλύτερα- να ενωθούν μαζί τους. Βιβλιαράκια με συμβουλές για ασφαλή οδήγηση ποδηλάτου, κινητό συνεργείο επισκευών, εκατοντάδες σφυρίχτρες και συνθήματα παλιά και νέα: Αφιερωμένα στους ΙΧήδες (Εξήντα δόσεις πήρες/ καινούργια λαμαρίνα/ και κάθεσαι και πήζεις/ μέσα στην Αθήνα), στις αρχές (Αυτό/ αυτό/ αυτό είναι σωστό/ ποδήλατα στους δρόμους/ και μέσα στο Μετρό), σε όσους παλεύουν με άλλους τρόπους για ωραίο... κορμί (Ποδήλατα στην πόλη/ να σφίξουνε οι κ...).

Χαμόγελα προκάλεσε η πρωτοβουλία μιας ομάδας 15 ποδηλατών («Αλητόγατοι») να μπουν αιφνιδιαστικά στο σταθμό του Μετρό Σύνταγμα, παραβιάζοντας το «άδυτο» που έχει επιβάλει η ΑΜΕΛ και να βγουν δύο σταθμούς παραπάνω.

Ο ενθουσιασμός των ποδηλατών έφθανε στο κατακόρυφο όποτε σταματούσαν και η κλίση του δρόμου τους επέτρεπε να βλέπουν πόσο μακριά έφθανε το τέλος ή η αρχή της πορείας. Καταλήγοντας στο Πεδίο του Αρεως, από όπου ξεκίνησε η πορεία, οι διοργανωτές (www.podilates.gr) μίλησαν για την πιο επιτυχημένη πανελλαδική πορεία, ο καθηγητής του ΕΜΠ, Θάνος Βλαστός, μετέφερε τα τελευταία νέα για την υλοποίηση ποδηλατοδρόμων σε κάποιες πόλεις και το «βάλτωμά» τους σε άλλες.


Παράδεισοι και κόλαση


Γεγονός της ημέρας ήταν η ποδηλατο-πορεία σε 32 ακόμη πόλεις. Στο Μεσολόγγι οι συμμετέχοντες έφθασαν τους 800, στην Κέρκυρα τους 600, στο Ηράκλειο τους 300, στη Θεσσαλονίκη τους 500. Στην Καρδίτσα, πόλη- «ποδηλατικό παράδεισο», με 11 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομους, η πορεία εξελίχθηκε σε δοκιμαστικό γύρο στους δρόμους όπου σχεδιάζεται η κατασκευή 4 ακόμη χιλιομέτρων, ώστε να συνδεθούν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μας λέει η Φρόσω Παύλου.

Στην Κόρινθο, με την πορεία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις ενός διημέρου για το ποδήλατο και τη βιώσιμη ανάπτυξη, μας λέει η Βάνα Γούμενου. Η συμμετοχή ήταν διπλάσια από πέρυσι, ενώ ακολούθησε και ξενάγηση στην αρχαία Δίολκο στον Ισθμό.

Στη Θεσσαλονίκη, εκτός από την πορεία στο κέντρο, έγιναν και εκδηλώσεις σε Σταυρούπολη-Πολίχνη, στο πλαίσιο διεκδίκησης χώρων στρατοπέδων. Ομως, η Τροχαία επέλεξε σε ένα σημείο να κόψει την πορεία για να περάσουν τα αυτοκίνητα, με συνέπεια οι ποδηλάτες να κινούνται σε κομμάτια, μας λέει ο Γρηγόρης Μαυράκης.

Στα Χανιά, όπως λέει ο Χρήστος Σωτηρόπουλος, οι ποδηλάτες κινήθηκαν και πάλι δυναμικά απέναντι στη δημοτική αρχή, που αρνείται να εφαρμόσει εδώ και πέντε χρόνια τη μελέτη για ποδηλατόδρομο.


Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ελευθεροτυπια

2 σχόλια:

karry είπε...

Περιμένουμε να δούμε φωτογραφίες...
χαιρετισμούς από Χανιά

Ανώνυμος είπε...

Πλήρως συνειδητοποιημένοι οι ποδηλάτες σε σχέση με το περιβάλλον.Μέχρι και φωτοβολταικα χρησιμοποίησαν για την μικροφωνική τους. Συγχαρητήρια