Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Η critical mass και στο Ηράκλειο


Η critical mass δημιουργήθηκε το 1992 από μια ομάδα ποδηλατιστών στο San Francisco που ένιωσαν την ανάγκη να οργανωθούν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους ως χρήστες του αστικού οδικού δικτύου, αλλά και για να προωθήσουν το ποδήλατο ως εναλλακτικό οικολογικό μέσο μεταφοράς. Έκτοτε, η ιδέα της critical mass εξαπλώθηκε και σε άλλες πόλεις σε διαφορετικά σημεία του κόσμου και συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Η εξάπλωση της critical mass εκφράζει την αυξανόμενη ανάγκη για πιο ανθρώπινες πόλεις φιλικές προς το περιβάλλον. Είναι μια αντίδραση στην εκτεταμένη –και συχνά άσκοπη- χρήση του αυτοκινήτου που επιβαρύνει το περιβάλλον και αμαυρώνει την εικόνα της πόλης μας. Η επιλογή του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς (ειδικά για κοντινές αποστάσεις) θα μπορούσε να αντικαταστήσει το αυτοκίνητο και βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την ασφαλή κυκλοφορία και συνύπαρξη των ποδηλάτων με άλλα μέσα μεταφοράς, και συχνά η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και καλής οδικής συμπεριφοράς κάνουν τη ποδηλασία μια δυσάρεστη –αν όχι ριψοκίνδυνη- δραστηριότητα. Γι αυτούς τους λόγους μαζευτήκαμε και ξεκινήσαμε τις ποδηλατικές βόλτες και στο Ηράκλειο.

Η critical mass δεν έχει πολιτική ταυτότητα ούτε ταυτίζεται με κάποιο κόμμα. Γι αυτόν το λόγο δεν έχει συγκεκριμένη δομή και αρχηγούς, ούτε «διαλέγει» τους συμμετέχοντες στις βόλτες και στις εκδηλώσεις της. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να παλέψουμε για ένα καλύτερο κόσμο μέσα από την καθημερινότητα μας, με μικρές αλλά ουσιαστικές πράξεις, χωρίς να είναι ανάγκη να είμαστε μέλη κάποιας πολιτικής οργάνωσης και ιδεολογίας.

Ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος να συμμετέχει στις βόλτες μας, να μοιραστεί τις εμπειρίες του και να μάθει περισσότερα για το ποδήλατο και την ασφαλή κυκλοφορία στην πόλη. Οι βόλτες της critical mass ξεκίνησαν στο Ηράκλειο το φθινόπωρο του 2007 και συνεχίζουν κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα στις 5.30 μμ. Τόπος εκκίνησης τα λιοντάρια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εμφανιστείτε!

photo by adbusters: http://www.adbusters.org/home/

Δεν υπάρχουν σχόλια: